За съжаление, дългите, крайно-ограничаващи и нездравословни диети са също така и най-широко

...
За съжаление, дългите, крайно-ограничаващи и нездравословни диети са също така и най-широко
Коментари Харесай

Как да поправиш метаболизма си след изтощителна диета?

За страдание, дългите, крайно-ограничаващи и нездравословни диети са също по този начин и най-широко публикуваните в интернет пространството, а и не само… Много начинаещи, които са решили да влязат във форма и да стопят непотребните килограми, попадат първо на тях. Аз също съм минал по този път, а съм сигурен, че и доста от хората, които четат тази публикация, ще намерят себе си в редовете ѝ…

С тези диети колкото и да смъкваме калорийния банкет, мазнините като че ли не се топят по този начин, както би трябвало при толкоз малко приети калории, а процесът даже наподобява, че се забавя и стопира в даден миг. Или пък смъкваме небрежно няколко кг, само че откакто спрем с диетата – бързо ги връщаме назад. И по този начин, порочният кръг се завърта отначало.

Незадоволителните и краткотрайни резултати от тези крайни диети дължат на изтощението на тялото и забавянето на метаболизма, поради несъразмерните ограничавания. А когато ниският калориен банкет е смесен и с несъответствуваща подготвителна стратегия, която в допълнение изтощава тялото, то изгаря още повече калории и прави недостига голям, проблемите стават съществени!

Е, време е за решение! В тази публикация ще намериш пояснение по какъв начин тъкмо крайните нискокалорични диети вредят на метаболизма и по какъв начин да поправиш отрицателните последици от това, с цел да можеш да продължиш сполучливо напред към задачата си.

За да намерим решение обаче, първо би трябвало да се срещнем с казуса:

Как вреди на метаболизма нездравословната диета?

Твърде постоянно дългите интервали на прекалено ограничаване на храната, в композиция с претрениране, изтощават метаболизма и го забавят. Повечето начинаещи стартират с концепцията, че диетата се базира напълно на елементарното предписание – яж по-малко, гори повече. И щом е по този начин – всичко е наред. За страдание този метод на мислене е прекомерно надалеч от истината. Но начинаещият към момента не го знае – неумишлено забавяйки метаболизма си, което води до закъснение и на резултатите – той стартира да приема все по-малко и по-малко калории, а в това време – усилва времето, прекарано в тренировки, с вярата да форсира процесът. И все пак – кантарът все по-често се запъва на една и съща цифра и резултатите замират…

Това, което в реалност се случва, са внезапни и неподходящи промени на хормоналните равнища в тялото. С намаляването на признатата сила (калории), равнищата на някои хормони в тялото (Т3, Т4, лептин) стартират да понижават, за реализиране на хомеостаза (стабилна среда).

В същото време, заради липса на задоволително сила, тялото се обръща към един от най-удобните си източници за нея – мускулната тъкан. Започва нейното разграждане, а това води до още по-забавен, затормозен метаболизъм.

Друга причина резултатите да се забавят е, че до момента в който тренираш все по-усилено, с цел да бориш застоя, тялото става все по-издръжливо на натоварването, което поемаш и дейно в превъзмогването му. Това значи, че с придвижване на времето на него ще са му нужни по-малко калории, с цел да прави същата физическа активност, което значи, че ще е нужно или повече време за тренировки, или по-сериозно натоварване, с цел да се реализират същите резултати като първоначално. Но при изтощеният и занимателен метаболизъм – тези решения почтено не са вид.

И последователно, след дни, седмици или месец-два, вследствие на непрекъснатото прекалено ограничаване на храната, в композиция с претоварване от тренировките, водят до срив – тялото няма повече сили и сила да се оправи с всичко това, появяват се пристъпи на обезсърчение, заспалост, неконтролируем глад… И човек се отхвърля, тъй като повече не може да го понесе.

Резултатът е изтощено тяло, посредствени, краткотрайни резултати и разубеждаване да продължиш да се бориш.

Но няма смисъл да се отхвърляме! Всяка неточност може да бъде поправена и този случай не прави изключение! След като към този момент знаем какво изтощава и затормозява метаболизма, е време да разберем какво можем да създадем, с цел да го изправим и да продължим напред.

Интересното тук е, че верният метод лежи на същите две основи – калориен банкет и тренировки. Ключовата дума тук обаче е – умерено! Умерен метод както при храненето, по този начин и при физическата интензивност, който освен ще ти помогне да поправиш последствията от крайните диети, само че и ще ти обезпечи дълготрайни и здравословни резултати, които ще можеш да запазиш!

Как да поправиш метаболизма си с извършения?

Започваме с упражненията. И по-точно – какъв брой време би трябвало да им отделиш в своята стратегия за отслабване.

За начало – моят съвет е да започнеш с 3-4 тренировки седмично. Като е задоволително да отделиш 30-45 минути за всяка. Най-много час. Това прави общо към 2.5 до 4 часа извършения на седмица. Освен това не би трябвало да събираш цялото натоварване в следващи дни, с цел да дадеш на тялото си време за отмора и възобновяване сред тренировките. Препоръчвам ти да избереш един от тези два разновидността за систематизиране на тренировките:

Вариант 1 - тренировки през ден:

- Ден 1: Тренировка

- Ден 2: Почивка

- Ден 3: Тренировка

- Ден 4: Почивка

- Ден 5: Тренировка

и така нататък, до момента в който стигнеш 3 или 4 тренировки за седмицата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР